Bloggen til Gisle Hannemyr

EU anbefaler Creative Commons-lisenser for offentlig sektor

translate_275.jpg Denne uken publiserte EU-kommisjonen nye retningslinjer for bruk av standard-lisenser i samband med publisering og gjenbruk av data og informasjon fra offentlig sektor.

I disse anbefalingene oppfordres medlemsstatene eksplisitt til å bruke standardiserte åpne lisenser som Creative Commons for å lette bruk og gjenbruk av data og informasjon fra offentlig sektor.

Samtidig advarer kommisjonen mot at det utvikles egne, spesielle lisenser. Slike lisenser kan gjøre det vanskelig å gjenbruke informasjon fra offentlig sektor og få til samvirke på tvers av grenser og sektorer.

Første utkast til Creative Commons 4.0 på norsk er klar

translate_275.jpg Nå foreligger første utkast til norsk oversettelse av CC BY-NC-SA 4.0 International. Creative Commons Norge ønsker at så mange som mulig deltar i prosessen med å kvalitetssikre den norske oversettelsen. Rettskriving og grammatikk bør selvsagt være korrekt, og språket i lisensen bør være forståelig.

Du kan kommentere utkastet ved å skrive en melding i vårt Oversetterforum eller ved å sende oss epost.

Åpne data i Kulturrådet

Foto med logo

Den 6.-8. februar åpnes dørene for hackere, designere og andre som vil lete etter gode historier i databaser fra offentlige aktører. Først et seminar om åpne data. Deretter, i to dager, skal deltagerne på #Hack4NO kode, visualisere og i felleskap skape noe nytt av åpne data.

Programmerere og andre interesserte vil få mulighet til å visualisere og videreformidle kunnskapen som ligger gjemt i åpne datasett med blant annet bilder, kart, flyfoto, kulturminner og kunstverk. #Hack4NO er et hackathon i regi av prosjektet Kultur- og naturreise, hvor Kulturrådet er en av partnerne.

Creative Commons ver. 4.0 er her!

CC 4.0 er her!

Etter å ha vært under arbeid i mer enn to år er versjon 4.0 av Creative Commons-lisenene nå tilgjengelige og klare til bruk. Vi har gjort en rekke små og store forbedringer for å sikre at det å dele og bruke CC-lisensiert materiale er enklere og sikrere enn noensinne.

Vi satte oss ambisiøse mål da vi startet arbeidet under 2011 CC Global Summit i Warszawa. De nye lisensene oppfyller disse målene. Vi vil særlig framheve at versjon 4.0 av lisensen nå også dekker lisensiering av åpne data, og fyller derfor et behov som har blitt etterspurt av produsenter og brukere av åpne data i privat og offentlig sektor, særlig innen EU og EØS-området. Årsaken er at versjon 4.0 er utvidet til også lisensiere sui generis database-rettigheter slik disse er definert i EU/EØS og en håndfull andre land.

Sider

Abonner på RSS - Bloggen til Gisle Hannemyr