Bloggen til Gisle Hannemyr

Open access-knapp med søkefunksjon

OA logo

Nylig, under Open Access Week i London, ble Open Access Button relansert med nye funksjoner.

Den oppdaterte knappen er et nettleser plug-in som fungerer slik at når man søker etter en vitenskapelig artikkel på nettet, men støter på en betalingsvegg, så vil det bli søkt etter en alternativ versjon av samme artikkel som er fritt tilgjengelig. Dette kan for eksempel være en egen-arkivert versjon, eller ferdigstilt artikkel med annen typografi enn den publiserte versjonen.

Om å publisere en fagfellevurdert open access bok

rettberg_seeing_ourselves3.png

Professor Jill Walker Rettberg ved Universitet i Bergen har akkurat publisert sin siste bok som en fagfellevurdert open access bok. Boka er tilgjengelig under CC-BY 3.0, og du kan altså laste ned ebok-utgaven (PDF, epub, Kindle) gratis.

På sin egen blogg skriver hun om motivasjonen for å benytte open access-publisering, og om prosessen med forlaget fram til ferdig bok. Dette er vel verdt å lese for alle som er interessert i denne publiseringsformen.

Vitenskapelig publisering – Open Access

OA logo

Torsdag 16. oktober 2014 arrangerer Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) et seminar med tittelen: Vitenskapelig publisering – Open Access, Creative Commons, Copyright. Stedet er Campus Ås.

Olav Torvund og Gisle Hannemyr fra Creative Commons Norge vil være til stede på seminaret. Olav vil snakke om "Open Access og opphavsrett". Gisle vil snakke om "Creative Commons Licences (CCL) – hva, hvor og når?".

NOU 2014:5 om MOOC er publisert

mooc_cow.pngMOOC-utvalgets rapport er nå publisert som NOU 2014:5 - MOOC til Norge: Nye digitale læringsformer i høyere utdanning.

MOOC står for «Massive Open Online Courses» og er en undervisningsvorm basert på åpne læringsressurser som er tilgjengelig over Internett.

NOUen inneholder to notater som blant annet drøfter bruk av Creative Commons: «Opphavsrett ved tradisjonell undervisning og ved MOOC» av Olav Torvund «Rettighetshåndtering og lisensiering av læremidler ved MOOC» av Gisle Hannemyr.

Creative Commons-lisenser og GRAMO

tribeofnoise_275.png Creative Commons Norge har i lengre tid forsøkt å finne ut av hva slags hjemmel organisasjonen GRAMO mener at den har for å kreve inn vederlag for innspilt, rettighetsbeskyttet musikk som fra rettighetshaverenes side er gjort tilgjengelig for bruk med en Creative Commons-lisens.

Etter flere uker uten å få GRAMO i tale henvendte vi oss til Kulturdepartementet, som 2014-07-15 ga oss følgende svar:

Sider

Abonner på RSS - Bloggen til Gisle Hannemyr