Open access-knapp med søkefunksjon

OA logo

Nylig, under Open Access Week i London, ble Open Access Buttonrelansert med nye funksjoner.

Den oppdaterte knappen er et nettleser plug-in som fungerer slik at når man søker etter en vitenskapelig artikkel på nettet, men støter på en betalingsvegg, så vil det bli søkt etter en alternativ versjon av samme artikkel som er fritt tilgjengelig. Dette kan for eksempel være en egen-arkivert versjon, eller ferdigstilt artikkel med annen typografi enn den publiserte versjonen. Dersom dette ikke fungerer på knappen gir funksjonalitet for å sende epost til forfatteren av artikkelen for å be om at en kopi av artikkelen gjøres tilgjengelig og deles til andre som trenger det. Knappen vil gjøre andre ting også, som å opprette en oversikt for hver artikkel som er forespurt, slik at forfattere kan se behovet for tilgang til sine verk. Til slutt knappen gjør det mulig å samle inn data og anekdoter, slik at dette kan benyttes til å dokumentere behovet for open access-tilgang til vitenskapelige verk.

Nedenfor er video-opptak fra lanseringen 21. oktober.

Posted in Uncategorized.