Lessigs «Fri kultur» tilgjengelig på norsk

I dag kommer boka «Fri kultur» av Lawrence Lessig ut på norsk. Boka handler om utviklingen og utvidelsene opphavsretten har hatt de siste 40 årene. Alle stortingsrepresentantene har i dag fått boka i gave. Oversetter og utgiver Petter Reinholdtsen håper Stortinget vil tenke seg om to ganger neste gang det er snakk om utvidelse av opphavsretten.

Boka forteller om hvordan store medieaktører ved hjelp av opphavsretten bruker teknologi til å begrense kulturen og kontrollere kreativiteten. Den er skrevet av stifteren av Creative Commons, professor Lawrence Lessig, som for tiden er med i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i presidentvalget i USA i 2016. Lessig ble sist omtalt i norske medier da NRK i høst viste dokumentaren «Kampen for et demokratisk internett» som også er tilgjengelig fra The Internet Archive.

Boka beskriver hvordan opphavsrettens makt i USA har blitt betydelig utvidet etter 1974 langs fem kritiske akser: varighet (fra 32 til 95 år), omfang (fra utgivere til alle), rekkevidde (gjelder nå enhver fremvisning via datamaskin), kontroll (avledede verk er definert så bredt at i praksis alle nye åndsverk risikerer søksmål fra en opphavsrettsinnehaver) og til sist maktkonsentrasjon og integrering av mediebransjen. Den dokumenterer også hvordan medieindustrien har lyktes med å bruke rettsvesenet til å begrense konkurranse, og i praksis har skaffet seg vetorett over teknologiske nyvinninger. Nedlasting av fritt, lovlig og i utgangspunktet gratis materiale stoppes med tekniske sperrer som det er straffbart å bryte.

Utvidelsene illustreres i boka med ulike eksempler. For eksempel en demonstrasjon av at Walt Disney ville ha blitt ansett som en opphavsrettspirat dersom han gjorde i dag det han gjorde på 1930-tallet. Boka beskriver hvordan vern av åndsverk er bra, men at mer vern ikke nødvendigvis er bedre.

Ildsjel og utgiver bak oversettelsen og utgivelsen er Petter Reinholdtsen. Sammen med flere frivillige har han oversatt boka på fritiden de siste 3 årene. Han håper at den norske utgivelsen vil gjøre en forskjell:

«Når en vet hvordan opphavsrettens varighet i Norge, uten opposisjon på Stortinget, ble utvidet nok en gang i mai i fjor, og hvordan Norges handelspartner USA gjennom de nye handelsavtalene Trans-Pacific Partnership og Transatlantic Trade and Investment Partnership ønsker å utvide opphavsrettens makt også i andre land, håper jeg at flere vil spørre: Er det virkelig fornuftig å gjøre de samme utvidelsene i Norge? Jeg håper boken kan bidra til kunnskap og forståelse, og kan gi Stortinget et bedre grunnlag til å ta riktige beslutninger som ivaretar befolkningens og samfunnets interesser i Norge.»

Reinholdtsen har i mange år deltatt i arbeidet med å utvikle fri programvare, blant annet ved å ha vært med på å lage systemer som operativsystemet Debian, IT-løsningen Skolelinux, borgerportalen FiksGataMi og innsynstjenesten Mimes brønn. Han forteller at han selv har opplevd de problemene utvidet varighet, omfang, rekkevidde og kontroll i opphavsretten medfører.

Boka kan lastes gratis ned fra github eller kjøpes på papir fra lulu.com

Posted in bokanmeldelse, Informasjon.